top of page
  • Sofia

2021 - året jag får titulera mig författare (på riktigt)

Visst känns det alltid lite nervöst att kliva in i ett nytt år? Ett vitt papper som bara väntar på att fyllas med ord?


Jag har kickstartat året med en julromance för jag råkade se att ett stort förlag sökte julmanus inom feelgood/romance inför nästa jul. Fingrarna drogs till tangentbordet för att se var texten skulle föra mig just den dagen.


Ofta börjar mina projekt just så. En idé, ett relationsproblem eller kanske en spännande karaktär. Jag behöver börja skriva för att komma underfund med var jag är på väg. Med andra ord skriver jag sällan synopsis först, utan det brukar komma när jag har en inledning och karaktärerna börjat bli mer levande. Hur gör ni?


2021 kommer vara en milstolpe i min karriär. Jag sitter just nu på helspänn och väntar på att två förlag ska återkoppla med releasedatum samt omslag. I början av förra året var jag övertygad om att romance-trilogin om Alicia och Hannes skulle vara min debut. Så blev det inte, men den serien är speciell för mig och kommer att publiceras senare. Första delen "I mareldens sken" är under bearbetning och släpps troligen i slutet av året, alternativt i början av 2022. Andra delen är till hälften skriven och tredje delen existerar bara i mitt huvud.


Målad av: Sofia Löfgren


För att återgå till verken jag kommer ge ut i början av året. Det första kontraktet jag skrev var med Ordlust i slutet av sommaren. En erotisk novell jag skrev på skoj för att se om jag gillade det. Idén kom av att flera testläsare älskade I mareldens sken, och då framförallt hur jag skildrade passionen mellan Alicia och Hannes. Många utmanade mig att testa mer, beskriva intimitet på ett mer ingående (läskigare) sätt. Det ledde till att jag började undersöka den erotiska litteratur som fanns på marknaden. Något förbluffad kom jag till slutsatsen att mycket var ganska slarvigt skrivet, inte sällan utan förankring till en djupare story. Visst, jag fattar. En del människor vill ha en urklippt sexig scen att leka till, jag köper det. Men! Jag tror jag talar för fler när jag påstår att världen behöver välskriven erotisk litteratur, med både hjärta och hjärna.


Det finns ett utrymme här, någonting som glappar. Romance verkar växa i Sverige, vilket är fantastiskt, men het romance är fortfarande relativt sällsynt. I min värld är attraktion, lust och passion det som kännetecknar en ny förälskelse. Ändå får det ofta väldigt liten plats i den romance som publiceras. Hur trovärdigt är egentligen det? Om vi inte sneglar åt den erotiska skönlitteraturen med Fifty Shades i spetsen, där sexet är extremt framträdande. Jag placerar mig någonstans i mitten med sikte på en välskriven story, intressanta karaktärer, paralyserande passion och hett sex. Låter det bra? ;)


Jag skickade den färdigskrivna novellen till tre olika förlag som ger ut erotik och fick svar från samtliga. En rolig grej övergick i allvar. Shit, jag kommer bli utgiven, frågan är bara var! Och hur? Många som skriver erotik gör det under pseudonym, av många olika anledningar. Först lutade jag åt det, men efter en hel del reflektion landade jag i att; Nej. Jag är stolt över det jag har skrivit och vet att det sticker ut. Därför publiceras "En lustfylld tågresa" i mitt eget namn under våren. Förlaget väckte idén om en serie, och del två ligger oredigerad och väntar på kärlek. :D


I mareldens sken möttes av refuseringar hela våren. Det är hårt att bli refuserad gång på gång, trots att man räknar med det. Sårbart att räcka ut handen och få den avhuggen. (Okej, lite väl dramatiskt kanske men ibland kändes det så). Efter en andra redigeringsrunda skickade jag ut manuset på nytt och fick napp! Plötsligt var det inte bara ett, utan tre förlag som ville ge ut romanserien. Fatta om jag svävade moln? Mitt val låg i, att gå med ett förlag jag redan kände till och troligen skulle kunna göra böckerna så bra de någonsin kunde bli, eller att tänka bredare. Till slut landade jag i att gå en mer osäker men fördels-tät väg, som senare också blev en återvändsgränd. Vissa sa det redan då. Sofia, välj det alternativ där du kan skriva avtal imorgon. Det gjorde jag inte och nu har jag inget avtal.

Trots det känns allting okej. Egentligen var jag nog inte riktigt redo att släppa det ifrån mig. Manuset har fått en lektörsomgång via det förlag som först skulle ge ut det och blivit otroligt mycket bättre. De förlag jag tackade nej till kanske fortfarande är intresserade men det vet jag inte förrän till våren. Jag hoppas verkligen att jag kan få till ett samarbete med förlagen senare, för jag fastnade för de fantastiska människorna bakom loggorna. Det vore en ära!


Ett av förlagen sa att de verkligen gillade min stil och frågade om jag hade något annat liggande. Jag föreslog ett samarbete där jag skrev på förfrågan och de antog den. Detta var i oktober, och nu till alla hjärtans dag släpps "Kärleksstorm" som troligen också blir min debutroman. Just nu läses den in för ljud, omslag arbetas fram av förlaget, medan jag sitter hemma och försöker förstå vad som händer.109 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Inlägg: Blog2_Post
bottom of page