top of page
  • Sofia

Författarskapet - ett virrvarr av val?

Ibland förundras jag över alla val man som författare behöver göra, hela vägen från skrivandet till boksläpp. Val som kan leda både framåt, i sidled och ibland även bakåt. Åtminstone i vissa avseenden. Jag tänker främst på min första roman; I mareldens sken som jag känner i kropp och själ kommer bli min hjärtebok. Med det menar jag att jag älskar berättelsen, karaktärerna och deras öden har en speciell plats i mitt hjärta.


Vägen framåt har varit otroligt krokig och jag har gjort val längs vägen som kan anses vara både smarta eller kanske dumdristiga? Jag går tillbaka från början.


I februari - mars 2020 skrev jag första boken i vad som snabbt utvecklades till en trilogi. Råmanus var på inte bara en utan två manusrundor och kom tillbaka i form av refuseringsmail. I somras nappade ett förlag på utgivning i fysisk bokform. Jag var överlycklig och skickade manuset till ett stort digital förlag med frågan om utgivning. De hörde av sig efter bara två dagar med riktiga lovord och jag skrattade så jag grät. Det skulle verkligen hända. Min bok skulle ges ut i alla format.


I samma veva skrev jag kontrakt för en erotisk novell med ytterligare ett förlag. Detta förlag visade intresse även för romanen och jag hamnade i en jättesvår situation då jag behövde ta beslut inom bara ett par veckor. Mitt dilemma var; ska jag satsa på det alternativet jag redan har ett bra samarbete med, som är specialiserade på min genre men som inte kan skriva avtal just nu, som endast kan erbjuda ett muntligt löfte?


Eller ska jag välja det andra alternativet, två påskrivna avtal imorgon med utgivning i september 2021?


En fågel i handen eller tio i skogen? Jag frågade så många om råd. Vissa sa: följ magkänslan, andra sa: ta det säkra före det osäkra. Det är hård konkurrens och tuffa tider.


Datumet för beslutet kom och jag landade tillslut i att följa magkänslan. Konkret innebar det att jag tackade nej till ett koncept där allt ingick och valde ett alternativ där jag skulle betala för en lektörsläsning för att få en traditionell utgivning. För att det kändes rätt.


I december fick jag veta att det inte blir någon utgivning av fysisk bok. Jag har alltså slarvat bort en utgivning, men ändå känns det inte som att jag gjorde fel. Kanske för att jag lyssnade inåt? Eller för att jag har en naiv känsla av att min satsning på boken kommer få den utgiven? Vem vet vad som är rätt eller fel men ibland skaver det. Om ett halvår hade jag chansen att få hålla i den, men nu finns inte ens en utgivningsplan. Det digitala alternativet kvarstår men jag vill att Marelden också ska släppas i fysisk form och därför avvaktar jag.


Så, till det jag började med att skriva. Författarskapet är en djungel av val, vissa tar en inte rakt uppåt, möjligtvis till och med bakåt, men kanske, kanske kommer de att leda till nya bättre val. Det är i alla fall min förhoppning.52 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Inlägg: Blog2_Post
bottom of page